4 de maig 2017

EL PROJECTE "CIÈNCIA CIUTADANA ALS BARRIS"

Els veïns i veïnes de la Barceloneta, juntament amb les entitats del barri, se sumen aquest cap de setmana al projecte Observadors del Mar per col·laborar colze a colze amb els investigadors Institut de Ciències del Mar (CSIC).

El Museu Marítim de Barcelona conjuntament amb l’Institut de Ciències del Mar  (CSIC) i el Centre Cívic de la Barceloneta han organitzat una acció ciutadana que tindrà lloc el proper dissabte 6 de maig a les 11hores davant el Centre de la Platja, amb l'objectiu de fer un gran mostreig de microplàstics.




En aquest sentit, la participació de veïns i veïnes i entitats del barri, resulta clau per tal d'ajudar als científics a recollir i analitzar mostres que contribuiran a conèixer i denunciar la presència per macro i microplàstics a les costes de tot el món i, en particular, de la Barceloneta.

L'acte, que forma part del projecte de Ciència Ciutadana als Barris que duu a terme l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, compta amb la participació activa
del Museu Marítim de Barcelona, entitat que a més desenvolupa durant el curs escolar un programa educatiu adreçats als centres de primària i secundària.


Ciència ciutadana a les escoles de la mà del Museu Marítim

El projecte Observadors de la platja és una proposta educativa desenvolupada pel Museu Marítim de Barcelona en la que hi participen més de 300 nois i noies de centres educatius de la ciutat de Barcelona i de fora. Aquesta, és una proposta educativa de ciència ciutadana en la que els alumnes es transformen en científics, amb l'objectiu d’analitzar la sorra de la platja i recollir dades sobre la presència de microplàstics i macroplàtics.

Els alumnes participants formen part d'una xarxa d'estacions de mostreig repartides per tot Europa. El conjunt de dades obtingudes en els diferents punts de mostreig seran d'una gran vàlua per als científics que estudien la presència de microplàstics a les platges d'arreu.

Adreçat a l’alumnat de cicle superior d’educació primària i d’educació secundària, Observadors de la platja proposa fer partícips els alumnes de la recerca científica. Les dades recollides del procés d’investigació que es fa a la platja es comparteixen en el web del projecte Observadors del mar i els científics les utilitzaran per fer la seva recerca.

Projecte ‘Plàstic 0’ d’Observadors del Mar

Observadors del Mar és una plataforma web de ciència ciutadana en la que qualsevol persona pot col·laborar en la recerca marina aportant les seves observacions i experiència sobre fenòmens i canvis que ocorren en el mar. Plàstic 0 és uns dels projectes d’aquest plataforma, el seu objectiu és conèixer i denunciar la contaminació per macro i microplàstics a les costes de tot el món. En aquest projecte estan implicats els veïns i escoles de la Barceloneta, formant part d'una xarxa d'observatoris a la Mediterrània i a nivell global.