11 de nov. 2013

MIREIA: EL TESTIMONI D'UNA EDUCADORA AL MMB

Em dic Mireia i sóc llicenciada en Humanitats i Antropologia Social i Cultural. Fa tres anys que treballo al MMB com educadora fent tallers i visites guiades per a nens i nenes d'entre 4 i 16 anys, i per a altres tipologies de grups. Per mi ha estat una de les experiències més enriquidores de la meva vida. Abans d’això havia treballat com educadora social en un centre d’acolliment de menors, ajudant a nens i nenes en situació de risc a fer front les activitats de la vida quotidiana i la seva vida personal en si. No obstant, enfrontar-te a vint o trenta ments àvides de coneixement i de noves experiències és tot un repte. És una prova diària que has de superar amb bona nota perquè no pots, ni vols defraudar a un públic tan especial.

Amb un grup d'educació especial. Foto MMB

La definició estricta d’educador ens diu que és una persona que ensenya o entrena a algú, ve del llatí educare, que vol dir criar o educar pròpiament.  Per això, l’educador de museu no només ha d’apropar els continguts de les exposicions de manera  interactiva i divertida i transmetre coneixements culturals sinó també valors i ètica i sobretot ensenyar com adquirir un pensament crític amb l’ entorn. Ser educadora de museu suposa dedicar moltes hores de feina a casa estudiant i preparant les visites perquè és necessari donar el millor d’un mateix. És una formació contínua i per tant, és indispensable conèixer els temes a presentar amb profunditat per poder respondre a totes les preguntes que se’t faran sense vacil·lar. En el meu cas, he hagut de xopar-me de temes relacionats amb la navegació, els vaixells, el mar... i he descobert un món apassionant. Suposa també passar molts nervis la nit abans d’una nova visita i fins i tot perdre la veu després de fer-ne quatre seguides. Però val la pena. Val la pena per veure les caretes d’emoció i felicitat d’un grup de 3r de primària en entrar en un veler de 1919, fer de pirata amb un grup de P4 i trobar el tresor, també per adonar-te’n com una grup de 2n d’E.S.O s’enorgulleix de rebre aplaudiments després d’una exposició oral sobre els vaixells de Cristòfor Colom.

Taller de la Construcció de la Imatge del Món. Foto MMB


Per tot això, el que més valoro d’aquesta professió és l’enriquiment personal, perquè la experiència és un grau i dia a dia aprenc coses noves, em sorgeixen nous reptes i noves inquietuds i això fa que intenti superar-me a mi mateixa constantment. Per una altra part també crec que en el context actual de crisi econòmica i retallades socials, el nostre paper és decisiu. L’educació és l’instrument a través del qual es pot transformar la realitat cap a millor. Gràcies al nostre treball constant, es fan possibles petits canvis socials que, a la llarga, permetran la integració de totes les persones en la societat.

Sortida de navegació amb el pailebot Santa Eulàlia. Foto MMB