18 de nov. 2013

EL PROJECTE DRASSANES

La restauració integral de l’edifici principal de les Drassanes Reials de Barcelona, acabada el febrer de 2013, va suposar la finalització d’un projecte de restauració integral de tot el conjunt arquitectònic que va començar l’any 1986.
Aquesta darrera fase ha consistit en la restauració i condicionament del paviment i de la coberta de les anomenades Grans Naus de les Drassanes, el cos principal del conjunt arquitectònic, de més de 10.000 m2, una part del qual és original dels segles XIII i XIV.


Fotografia: J. Biel. MMB


Per donar a conèixer aquesta joia de l’estil Gòtic, des del Museu Marítim s’ha engegat una sèrie de propostes agrupades amb el nom “Projecte Drassanes”, que van des d’un cicle de conferències fins a l’edició del llibre de fotografies “Les Drassanes Reials de Barcelona”, passant per les que en aquest post exposarem: unes visites teatralitzades a l’edifici o uns itineraris autoguiats.

L’autoguiat de les Drassanes

El visitant del Museu podrà adquirir un quadernet que proposa una guia no lineal, perquè els usuaris puguin conèixer l’edifici al seu aire, i que amb el suport de codis QR, que són accessibles gràcies als smartphones o tablets, aporten informació multimèdia (àudio, vídeo, imatges...), complementària a la que el visitant pot trobar en el seu recorregut i a la que el mateix quadernet aporta.
Aquest sistema d’informació s’ha aplicat recentment en la senyalització del pailebot Santa Eulàlia, amb resultats molt satisfactoris.

Fotografia: J. Biel. MMB


Visita teatralitzada: Drassanes, històries de vida

Amb la intenció d’acostar les històries que s’amaguen als centenaris pilars de les Drassanes, s’ha organitzat una visita guiada i teatralitzada en que un grup de visitants, guiats per un actor, trobarà en el seu recorregut a 5 personatges que han viscut moments puntuals de la història de les Drassanes (un picapedrer, un drassaner, un mestre d’aixa, un enginyer militar i el primer director del museu), i que a partir dels seus testimonis, permetran conèixer la vida de les Drassanes i dels seus ocupants al llarg dels seus més de 700 anys.

Aquesta activitat es posarà en marxa el proper 24 de novembre, i es repetirà el primer i segon diumenge de cada mes.