5 de febr. 2014

Antàrtida, la vida al límit. Els viatges científics avui

Exposició organitzada conjuntament pel Museu Marítim de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar – CSIC. La mostra coincideix amb una nova expedició al continent gelat d’un equip de científics a bord del vaixell oceanogràfic Polarstern. Aquest vaixell trenca gels, propietat de l’Alfred Wegener Institut de Bremerhaven (Alemania), va ser dissenyat especialment per navegar en aigües polars, i és a l’actualitat un dels vaixells de recerca més ben equipats tecnològicament per realitzar expedicions científiques als pols. Ha fet més de cinquanta expedicions a l’Àrtic i a l’Antàrtic i està dotat d’equips per a la investigació biològica, geològica, geofísica, glacial, química, oceanogràfica i meteorològica. Durant les campanyes als pols viatja a bord del vaixell una tripulació d’unes quaranta-quatre persones, i un equip que pot arribar fins a cinquanta científics i tècnics. És fonamental l’especialització de totes les persones i una gran coordinació entre tots.

Fotografia: Institut de Cièncias del Mar-CSIC

A l’exposició Antàrtida, la vida al límit podreu conèixer la fragilitat del continent gelat, que emmagatzema un 68% del total de l’aigua dolça de tot el planeta, i podreu veure les diferents etapes de preparació, organització, execució i finalització d’una campanya oceanogràfica a l’Antàrtida, tot això complementat amb objectes originals que els científics porten a les expedicions. L'exposició destaca també com es planteja i va evolucionant un projecte de recerca i com és d’important tenir cura de totes les mostres i les dades obtingudes per a la feina posterior d’investigació, quan l’expedició ja ha tornat a casa. Aquest treball després de la campanya oceanogràfica, amb el material i dades recollides, pot comportar un any més d’investigació fins a la redacció de l’informe final.

Fotografia: Institut de Cièncias del Mar-CSIC


Per poder portar a terme aquestes expedicions oceanogràfiques, és bàsica una bona preparació del viatge, que dura gairebé un any. Cal portar tot l’imprescindible per sobreviure en situacions de risc i cal posar molta cura en l’equipatge. A més, cal fer moltes gestions burocràtiques per obtenir els permisos per poder navegar en aigües polars i poder prendre mostres, ja que es tracta d’un ecosistema molt fràgil on no tot es pot agafar. En això les lleis són molt estrictes.

Fotografia: Institut de Cièncias del Mar-CSIC

Apropeu-vos a l’Antàrtida, veniu a conèixer les expedicions científiques a bord d’un vaixell oceanogràfic. Us hi esperem a bord. 

Fotografia: Institut de Cièncias del Mar-CSIC

Antàrtida, la vida al límit.
Els viatges científics avui
Exposició temporal
Del 21 de febrer al 8 de juny
Inauguració el 20 de febrer a les 19,00 h.