15 de febr. 2012

L'ACTITUD CREATIVA

Recursos per generar idees i materials
XV Jornades de Museus i Educació
Segon debat

El creatiu no neix, sinó que es fa a través d’accions concretes, de petits gestos que permeten donar resposta a necessitats externes. En el moment de plantejar una activitat nova, podem actuar de moltes formes diferents: fer les coses com sempre les hem fet, buscar activitats que es fan a altres llocs o intentar innovar fent propostes originals.
Seguint el consell dels especialistes en creativitat, si volem innovar cal tenir en compte una sèrie de paràmetres:
  • Tria actuar de forma creativa. Una persona pot decidir fer les coses d’esma, tal i com les ha fet sempre, o buscar donar resposta d’una manera nova, sense quedar-se amb el que ja es té. Ser una persona creativa és sobretot qüestió de voluntat.
  • Diverteix-te. Em vaig plantejar si aquesta hauria de ser la primera o la segona de les accions. Crear ha de ser divertit, ha de permetre buscar idees boges, provar-les sense por a equivocar-se.
  • Defineix els objectius. Crear no és inspiració, és ofici. En el moment de plantejar una nova activitat cal tenir clar què es vol aconseguir, quins paràmetres volem que tingui l’activitat i definir-los de la millor manera possible. I si aquesta està per escrit, millor.
  • Busca allò que és evident… i trenca-ho. Quan comencem a plantejar una idea, molts cops ens ve una proposta al cap que funciona però que és clàssica. Apuntem la idea i deixem-la per si de cas, i a partir d’aquí es pot analitzar quines altres idees poden sortir que aprofitin allò que té de positiu la idea inicial i que l’enriqueixin. Quins elements poden desafiar les suposicions més evidents?
  • Cerca moltes solucions. Aquest aspecte té molt a veure amb l’anterior. No es tracta de buscar només una resposta, sinó de buscar un ventall molt ampli i divergent i des de molts punts de vista per poder triar quin sembla que és el més adequat.
  • Escriu i analitza totes les idees. Tot s’aprofita. Cada idea, per senzilla que sigui, és la porta d’entrada a una gran idea. Escriu-les totes, endreça-les bé i, quan en tinguis una bona quantitat, decideix què aporta cadascuna. Si deixem que les idees marxin sense treure-les profit. perdrem moltes oportunitats.
Bonus track

Per fer bullir l’olla
Quines d’aquestes accions fas habitualment? N'afegiries alguna? I com es materialitzen en exemples concrets?

Oriol Ripoll: Creació de projectes a Jocs al segon

Traducción al castellano


View more documents from MuseuMaritim.