29 de febr. 2016

ATUREU EL VAIXELL!

El passat 18 de febrer de 2016, es va inaugurar l’exposició «Atureu el vaixell! Els atacs a la marina mercant espanyola durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918)», una mostra que exposa com i per què, tot i ser neutrals, 86 vaixells mercants espanyols van ser enfonsats al llarg de la Gran Guerra.



Durant la Primera Guerra Mundial, els mars es van convertir en un perillós camp de batalla en què l’objectiu principal a batre era el comerç marítim dels enemics; per aquesta raó, els vaixells mercants es van convertir en objectiu militar; però molt ràpidament, aquest camp de batalla també es va convertir en una gran oportunitat mercantil, ja que els viatges eren tan perillosos com beneficiosos econòmicament. Per aquesta raó, molts països neutrals (entre ells Espanya), van accedir a transportar les preuades mercaderies que necessitaven els aliats, tot i que d’aquesta manera es convertien en enemics dels alemanys, en transportar moltes de les mercaderies que necessitaven per a la indústria de guerra aliada.

Ismael García, comissari de l'exposició, el dia de la inauguració

L’exposició mostra objectes i documents de la col·lecció del museu, com monedes, fotografies o vídeos, i també altres de cedits per altres institucions, arxius, col·leccions particulars o filmoteques, entre els que caldria destacar un documental cedit per l’Arxiu Federal alemany, que descriu una patrulla d’un U-Boot, des que és carregat a la base naval amb subministres i torpedes, fins que torna a port després d’enfonsar 4 mercants, i també un model d’un submarí alemany, cedit pel Museo Naval de Madrid, que va ser un regal del kàiser alemany al rei d’Espanya.

Model del submarí alemany U-81, cedit pel Museo Naval de Madrid


L’exposició romandrà oberta fins el 29 de maig, i es complementa amb visites guiades i una conferència que tindrà lloc el 5 de maig, en la que el ponent, el sr. Josep Maria Castellví, mostrarà imatges i vídeos de vaixells mercants enfonsats a la desembocadura de l’Ebre, i parlarà de la seva experiència com submarinista en aquestes aigües.

L'Ismael ensenyant l'exposició als assistents a la inaguració