5 d’oct. 2015

MUSEUS I PÚBLICS

El grup de reflexió entorn els públics de museus comença el seu camí

Ja fa més d’un parell d’anys, tècnics de diferents museus de Barcelona varen decidir crear un grup de treball, similar a les comunitats de pràctica anglosaxones, entorn l'accessibilitat als museus que està funcionant molt bé i està sent de gran utilitat per als tècnics que en formen part.
A resultes d’aquesta experiència, hem considerat oportú la creació d’un grup similar destinat a treballar entorn els públics dels museus i les institucions culturals que va començar el passat més de setembre i està integrat per tècnics de departaments d’activitats o de programes públics del Museu de Ciències Naturals, Museu Picasso, CCCB, MNAC, MAC, Museu del Disseny, MACBA, Museus de Sant Cugat i MMB.




Els objectius del grup són

1.      Compartir i gestionar el coneixement sobre els públics que es van generant des dels museus i institucions culturals.
És ben sabut que la majoria de museus obtenen molta informació sobre públics que els visiten però també és cert que hi ha poc temps per reflexionar-hi i treure conclusions entorn aquestes dades.
2.      Enfortir la funció del gestor de públics de les institucions culturals.
Són poques les que disposen d’un departament destinat al desenvolupament de públics i pensem que és important que els pocs professionals que en hi dediquem tinguem una plataforma de treball que ens faciliti l’intercanvi, la reflexió i el posicionament en les nostres centres.
3.      Treballar conjuntament per detectar els canvis que constantment es van produint en la societat.
La nostra societat és especialment canviant: canvia d’estructures, de maneres de veure la vida i de dinàmiques de comportament constantment i des dels museus i institucions culturals  cal estar especialment atents a aquests canvis per programar amb encert.
4.      Incentivar les polítiques destinades a fomentar la participació dels públics.
Promoure la difusió de programes i projectes transversals o experiències que comptin amb la participació dels ciutadans de la seva programació.




El grup, que té una estructura informal, es reunirà una vegada al mes, en una sessió de treball de 90 minuts, amb l’objectiu de debatre entorn els punts citats. La bona experiència que està sent el grup de Museus i Accessibilitat, que ja porta dos anys de trajectòria, ens encoratja en la nostra trajectòria.