11 de maig 2015

MICRO RELATS: UNA MANERA D’INCENTIVAR L’ESCRIPTURA A EDUCACIÓ ESPECIAL

Per què sent un centre d’Educació Especial ens presentem a concursos de micro relats

Era l’any 2000, a castellà treballàvem les descripcions i varem posar als alumnes un exercici  sobre pirates. Els resultats ens van sorprendre, en poques línies condensaven l’essència d’una historia de pirates, totes eren diferents però totes eren una autèntica història de pirates. Els alumnes van il·lustrar cada petit relat, els varem enquadernar tots junts i va néixer els primer llibre editat (de manera artesana) per l’escola Gavina.



A partir d’aquest primer llibre de pirates, gairebé cada curs hem editat contes o llibres de relats, ha estat una bona manera de motivar als nostres alumnes a l’escriptura.

Fa dos cursos una entitat ens va convidar a participar a un concurs de micro relats sobre el reciclatge. L’hàbit que ja teníem tots, alumnes i professors, d’escriure amb una finalitat més enllà de la llibreta, ens va porta el segon premi nacional d’Espanya.

Va ser la segona sorpresa de l’àrea de castellà, ens va refermar que seguíem un camí encertat: Escriure amb una finalitat que vagi més enllà de l’assignatura, el fer-ho bonic per ser llegit per altres, per ser més que un simple exercici de castellà, la possibilitat que allò transcendeixi més enllà de l’escola, és una font de motivació per escriure bé, amb correcció i imaginació.

Aquest al·licient ens dóna el plus d’esforç que fa falta quan estàs acostumat a que tot més aviat et surti malament i no pots seguir el ritme dels companys de la teva edat i has d’anar a un centre especial.



Ara l’any 2015 el concurs de micro relats de pirates ens porta al tema d’inici. Els pirates i les seves històries són en l’imaginari de tots i ara els nostres alumnes sobrepassen les 150 paraules que ens demanen, escriuen molt més i no es pot escurçar perquè el seu relat està ben trenat  i no sobra res. Junts hem après a escriure més i millor.


Ramona Guiu i Ambrós
Professora  de castellà i logopeda de l’escola d’Educació Especial GAVINA