22 de maig 2015

FEM UNA EXPOSICIÓ: LA MORT VENIA DEL CEL

El projecte que us presentem ha estat un primera experiència de col·laboració entre diferents equipaments de Ciutat Vella. Els protagonistes han estat un grup de 15 alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO de l’Institut Joan Salvat-Papasseit del barri de la Barceloneta. Per altra banda  també hem treballat amb la Casa de la Barceloneta 1761, el Museu Marítim de Barcelona i el mateix Districte de Ciutat Vella.



La proposta inicial va sorgir del Districte i poc a poc la idea va anar prenent forma. Tot es va anar materialitzant en les sessions setmanals que es realitzaven al centre educatiu. La idea era poder fer una exposició sobre alguna temàtica que fos d’interès dels joves. Ells mateixos van optar per la Guerra Civil al barri de la Barceloneta. La veritat és que l’alumnat tenia una molt petita idea de què havia succeït ben a prop nostre. Alguns alumnes viuen al barri de tota la vida i desconeixien certs detalls que han anat descobrint a mida que avançava el projecte.




El procés realment ha estat el més interessant imaginar, pensar, prendre decisions, temporalitzar la feina a fer, entrevistar a un supervivent, escriure els textos, dissenyar els plafons, demanar permisos per poder utilitzar imatges que ens  podien anar bé.... Els participants també han realitzat una visita a cadascun dels equipaments culturals i han pogut treballar l’edició del vídeo amb un professional especialitzat en aquest tema que treballa al Museu Marítim. Els alumnes han realitzat, amb l’acompanyament dels tècnics d’educació del Museu i una referent de la Casa de la Barceloneta , tot el recorregut des de la primera idea fins al discurs per inaugurar l’exposició.






Hem assolit els objectius inicials que teníem: Conèixer la història del nostre entorn més  proper, treballar la sensibilització sobre la violència i els conflictes armats i les seves conseqüències i participar en el procés de muntar una exposició des de la idea dins a la producció i difusió.


Personalment ha estat una oportunitat de veure treballar els alumnes d’una manera ben diferent. Projectes com aquest amb una projecció en el seu entorn més immediat fan que les tasques escolars tinguin tot una altre sentit tant pels alumnes com pels professorat que hi participa. En aquesta experiència he après més  del que he ensenyat.

Eulàlia Esclapés Turró
Orientadora educativa

Institut Joan Salvat-Papasseit










Aquest projecte de col·laboració ha donat com a fruit l'exposició LA MORT VENIA DEL CEL, que podeu visitar a la Casa de la Barceloneta fins el 15 de juny de 2015.