20 de març 2015

L'ECLIPSI SOLAR

Aquest divendres dia 20 de Març, a l’entrada de la primavera, el particular joc entre el Sol i la Lluna ens obsequia amb un eclipsi parcial, és a dir la Lluna taparà bona part del disc solar. Això serà visible a l’est de Terranova (Canadà) , creuarà l’Atlàntic fins arribar a l’Àsia Central, Europa i part d’Àfrica podran gaudir del fenomen. Cap a les 9.11 minuts s’inicia a Barcelona el fenomen que tindrà la màxima ocultació  a les 10.17 minuts quan la Lluna taparà el 63% de la superfície del Sol per acabar dos a quarts de dotze.
Aquest eclipsi és parcial per a nosaltres, però a Noruega i Escòcia arribarà pràcticament al 99%. Però atenció!  Mala sort, ja que no se’ls farà de nit. El Sol és tant potent  que només amb un 1% visible ja ens il·lumina.

Fou precisament en aquestes terres, a la Gran Bretanya i  les anomenades llunyanes Tulé  (probablement Noruega) que el navegant Piteas va observar el fenomen de les marees. I precisament és en aquestes latituds septentrionals, a les Illes Feroe que el fenomen tindrà el caràcter d’eclipsi total. Casi tres minuts de foscor!



Tornant a les marees però, ja és sabut des de Newton (principis del segle XVIII), que la causa de l’oscil·lació del mar, és la atracció que la Lluna i el Sol fan sobre la terra i sobre la seva superfície aquosa. Ara bé les marees poden ser de primera divisió, que aquest és el cas de demà i passat demà.
Coincideixen diferents factors que fan que aquestes marees arribin a ser fins un 20% més intenses de l’habitual:

1-La Lluna està en el seu Perigeu, el punt més proper a la Terra (recordeu que els òrbites son el·líptiques)
2-La Lluna estarà alineada amb el Sol perfectament (sinó no hi hauria eclipsi!)
3- Que succeeix en coincidència amb l’equinocci de primavera, i per tant la inclinació de l’eix es presenta perpendicular al plànol de la translació al voltant del sol.

Per tant més a prop i un treball més lineal fan que l’acció és manifesti en el que anomenem la marea del segle que es repetirà al 2033, amb el seu cicle de 18 anys.Nosaltres, però, al Mediterrani poc ho notarem, ja que l'estret de Gibraltar deixa passar poca aigua i no permet que aquesta oscil·lació vagi més enllà d'un pam.

I si continuem amb l'eclipsi, una recomanació per observar-lo, seria no mirar-lo mai directament ni tant sols amb ulleres de Sol. Podeu utilitzar un filtre de soldadura elèctrica que és força segur.
Aquest eclipsi, tot i que a Barcelona no, serà total com hem dit. L'exacta coincidència angular dels discs dels dos astres, es produeix perquè la lluna és 400 vegades més petita que el Sol (en diàmetre) i està 400 vegades més aprop.  Aquesta és una particularitat només observable a la Terra, i no és possible que es produeixi en cap altre punt del sistema solar.

Tenim aquesta sort, però no per sempre. Precisament las forces de marea i de roçament  alenteixen la rotació terrestre i les lleis de Newton ho compensen enviant la Lluna cada vegada més lluny. Se’ns allunya 3,7 cms per any!  D’aquí a mil·lions d’anys la Lluna ja no ens farà aquest meravellosos eclipsis totals, però no li doneu masses voltes que encara  ens  queden uns quants per gaudir-ne!  

I cuideu-vos que al 2026, 2027 i 2028 seran molt més espectaculars!


Albert Pla