19 de gen. 2015

Ulls d'aigua: la màgia de les imatges creades amb lents d'aigua

Ricard Martínez, Fotògraf



Ulls dAigua és una experiència docent i màgica adreçada a nens acompanyats dels seus familiars. Aquest taller permet jugar amb imatges efímeres, creades amb lajut de càmeres obscures fetes a partir de recipients plens daigua. Es tracta duns instruments rudimentaris, creats amb els primers coneixements sobre lorigen de les imatges i que recorda el llarg camí que ha calgut fer per tal de fixar una imatge i transportar-la més enllà del temps i lespai on va ser creada.

Quan vaig saber que el Museu Marítim de Barcelona preparava la mostra Càmeres Submarines, el repte de fotografiar sota laigua, em va semblar una bona proposta acompanyar la mostra amb una activitat que involucres la creació de càmeres obscures -el precedent de les primeres càmeres fotogràfiques- amb recipients plens daigua. Així ho van pensar, tant la Sílvia Dahl, comissària de la mostra, com la Mireia Mayoles, i lIsmael Garcia, Cap i Tècnic, respectivament, de lÀrea d'Educació i Activitats de l'MMB. Tots ells, de seguida es van implicar per posar en marxa aquest taller.



La idea provenia, com he dit abans, dels primers coneixements sobre òptica, i recull el rastre deixat pels artistes que van realitzar les seves pintures, al segle XVII, amb lajut de càmeres obscures proveïdes de fràgils lents daigua, que no han perdurat.

Més enllà del record dantigues tecnologies i del reconeixement a ancestrals pioners de la imatge, aquest taller ofereix la oportunitat de crear màquines de mirar a partir dobjectes quotidians. Daquesta manera, uns insospitats instruments casolans, ens permeten observar el nostre entorn de manera incansable, com qui no es cansa mai de veure el foc, o la mar.



No us perdeu els propers tallers, que es faran els diumenges, 8 de febrer, 8 de març i 12 dabril.
Més informació i inscripcions: