18 de nov. 2014

CORSARIS A LA MEDITERRÀNIA!

Des del passat mes de setembre, al teatre Victòria del Paral·lel barceloní, es representa l’obra de teatre Mar i Cel, adaptada per Dagoll Dagom per tal de commemorar el quarantè aniversari de la creació de la companyia teatral.

Amb aquest motiu, i repetint l’experiència que es va fer fa ara deu anys, el Museu Marítim de Barcelona ha organitzat una activitat complementària per als grups escolars que visiten l’obra de teatre, i que es realitza a les sales de les Drassanes Reials, molt a prop del teatre.



En aquesta activitat, que té per títol “Corsaris a la Mediterrània!”, els alumnes deixen de ser espectadors, com han fet al teatre, i es converteixen en protagonistes, ja que fan el mateix que acaben de fer pel matí: actuar.

Seguint un fil argumental elaborat pel museu, els alumnes adopten el rol de diferents personatges que van apareixent en el decurs de l’activitat, i que permeten il·lustrar temes vinculats amb el món del cors en l’època que ens ocupa: el segle XVII.

Així, els alumnes fan de corsaris, de renegats, captius, remers galiots, i fins i tot de monjos mercedaris, que intenten redimir els cristians captius, i que permeten fer explicacions sobre tots aquests aspectes: les causes del cors, la manera d’atacar dels corsaris, la defensa del litoral, els objectius principals dels corsaris, la redempció dels captius...


En aquest vídeo podeu veure una petita mostra de l'activitat que va dur a terme l'escola Nen Jesús de Praga, de Badalona, el passat 15 d'octubre.

Es tracta d’una activitat eminentment participativa, que a més es fa a les naus de les Drassanes Reials, el mateix lloc on es van construir les 4 galeres catalanes que van lluitar contra el cors en aquest període, amb la muda presència de la reproducció de la Galera Reial, l’original del qual va ser construït també a les Drassanes, i va ser nau capitana a la batalla de Lepant, on es van enfrontar la flota cristiana contra la turca, el 1571.