8 d’oct. 2014

LA FÍSICA EN L'EXPOSICIÓ DE CÀMERES SUBMARINES

El proper 23 d'octubre inaugurem una nova exposició: Càmeres submarines. El repte de fotografiar sota l'aigua. Una mostra dedicada a explicar l'evolució de la fotografia submarina a través d'una selecció de càmeres, caixes estanques, equips d'immersió, fotografies, publicacions i documents diversos provinents de col·leccions privades i públiques nacionals i internacionals. Es mostraran més de 100 objectes triats molt curosament, datats de finals del segle XIX fins a l'actualitat. Des del temps de les primitives plaques de vidre fins a les actuals targes digitals. 

Amb aquesta exposició el Museu Marítim es vol sumar als diferents actes, activitats i homenatges que s'han produït arreu del món per a celebrar el 175 aniversari de la data oficial del naixement de la fotografia.

El fons marí té una gran riquesa de colors. Foto: Cúncep Pastor

Repte, experimentació i aventura en l'adaptació de l'home al fons marí i també infinites maneres d'adequar les càmeres fotogràfiques i de filmar amb les que capturar l'anomenat "món del silenci". Pioners com Hans Hass, Jacques Cousteau o Eduard Admetlla, van experimentar els efectes de les lleis de la Física de les profunditats a mida que es submergien immersió rere immersió, millorant els equips de busseig i també  les caixes estanques que protegien de l'aigua les màquines de fotografiar. Calia vèncer el primer gran obstacle, la humitat del medi, però també calia conèixer molt bé les lleis que regeixen aquest medi: canvis de pressió i temperatura, el salnitre, etc.

A finals del segle XIX el zoòleg i pioner de la fotografia submarina Louis Boutan, quan se les enginyava per a poder fer fotografies submarines escrivia en els seus estudis com, per exemple, els peixos es veien més grans sota l'aigua del que en realitat ho són. Fenòmens com aquests i d'altres que afecten directament a la visió submarina tindran uns espais de reflexió i d'interacció durant l'exposició per a ajudar a entendre la pràctica fotogràfica submarina. Per què veiem borrós sota l'aigua? Com és que el fons es veu de color blau si, en realitat, hi ha una riquíssima gama de colors? Com recuperarem els colors originals?

A mida que baixem a més metres de profunditat, el fons adquireix una tonalitat blavosa.
Foto: Cúncep Pastor

Algunes preguntes i respostes, junt amb les càmeres i accessoris fotogràfics que van permetre mostrar al món la riquesa dels fons, es podran visitar durant 6 mesos al Museu Marítim a partir del 23 d'octubre.


Us hi esperem!

Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-
Àrea de col·leccions i coneixement del Museu Marítim de Barcelona