16 de maig 2014

MUSEUS I ACCESSIBILITAT

UN GRUP DE TREBALL DE PROFESSIONALS DE MUSEUS QUE BUSCA CAMINS PER A L’ACCESSIBILITAT UNIVERSAL DE LES NOSTRES INSTITUCIONS


Els dies 2, 3 i 4 de maig es va celebrar el II Congreso Internacional de Educación y accesibilidad a Osca, organitzat pel Máster Museos, Educación y Comunicación de la Universidad de Zaragoza,  en el qual es varen aplegar 250 professionals del museus per debatre sobre el tema.



El Grup de treball de museus i accessibilitat, integrat per tècnics de  CCCB, Museu Marítim, MACBA, Museu Nacional d'Art de Catalunya, Fundació Joan Miró, Museu Picasso de Barcelona, Fundació Antoni Tàpies, Museus de Sant Cugat, Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i Museu de Sant Boi va presentar una comunicació sobre la feina que està desenvolupant en aquesta comunitat d’aprenentatge.

Objectius

Es tracta d’un grup, que es reuneix una vegada al mes, que funciona des de fa més d’un any i que sorgeix de la consciència que tenim sobre les nostres mancances per atendre totes les necessitats que es generen  quan els museus es plantegen l’accessibilitat universal,  el desconeixement sobre projectes  i activitats d’accessibilitat que se s’estan portant a terme en les institucions veïnes i la voluntat de recolzar-nos i aprendre els uns dels altres.

Els objectius del grup són, bàsicament, l’intercanvi d’informació, l’organització de visites tècniques, la coordinació de la programació d’activitats que organitzem les diferents institucions, l’aprenentatge col·laboratiu, el recolzament mutu, la generació de projectes comuns...

El blog

Per donar una estructura visible a tot el nostre treball, fa poc més d'un parell de mesos varem obrir un blog perquè servís de plataforma d'intercanvi d'informació sobre els projectes i propostes que realitzem a les nostres institucions sobre accessibilitat i per compartir la informació sobre cursos, jornades i altres actes que es fan a l'entorn de l'accessibilitat en museus.




El blog se alimenta amb els posts que elaboren els tècnics del grup, però també està obert a col·laboracions d’altres museus, interessats en exposar les seves experiències i compartir el coneixement generat.

Conclusions


Si els museus volen tendir cap a la excel·lència que representa l'accessibilitat universal, el treball en grup s'imposa, per la suma de capacitats i l'oportunitat de crear entorns de generació de coneixement i innovació que suposa.

Pertànyer a un grup de treball com aquest, ens dóna l'oportunitat d'interactuar amb companys d'institucions properes per compartir coneixements i experiències, per incorporar nous enfocaments i noves solucions en el nostre treball, per generar projectes comuns ... I posa en valor el nostre treball.

Mireia Mayolas
Cap de l'Àrea d'Educació i Activitats de l'MMB