5 de jul. 2013

8 MARINES I 49 VAIXELLS, una col·laboració amb l'escola Mare Nostrum


A principis de curs els dos mestres de P-5 (alumnes de cinc i sis anys) de l’Escola Mare Nostrum de Barcelona varen venir a veure’ns per parlar d’un projecte sobre el paisatge que estaven desenvolupant amb els alumnes d’aquest cicle.

L’objectiu era realitzar marines, partint de les litografies, moltes elles de tema marí, del pintor JosepMoscardó, que té el taller prop de l’escola.

Si bé les litografies es treballaven en grups de sis o set alumnes, cadascuna tindria el seu propi vaixell. I és aquí on entrava de ple la col·laboració del Departament d’Educació del Museu Marítim de Barcelona.

El treball realitzat a l’escola pot consultar-se en el seu blog. En aquest informe ens centrarem en el que varen portar a terme al Museu.

El 13 de març de 2013 els nens i nenes de P-5 varen ser convidats a l’MMB a fer l’activitat Què és un vaixell, a visitar el pailebot Santa Eulàlia i a fer una visita a l’exposició Viatge Mar Enllà per fixar-se en diferents tipologies de vaixells (per veure el treball que varen realitzar, cliqueu aquí)

Per treballar el tema a l’escola varen endur-se la maleta didàctica de l’MMB Vaixells.

La reflexió i estudi de les naus va ser plasmada en la fabricació de dos models fets amb cartró i pasta de paper (per veure el procés d’elaboració, cliqueu aquí), que varen ser mostrats en la presentació del seu projecte dins el programa Singladura 2013: El vaixell i tu, companys de viatge


 En la primera reunió que varem tenir amb els mestres ja varem projectar que tot el projecte que estaven realitzant s’acabés en una exposició a l’MMB on quedés reflectit tot el procés de treball i els resultats. Per a l’escola això posa en valor la feina realitzada pels alumnes: un aparador per als pares i mares i per a altres escoles.  Pel CREM també esdevé una manera de visibilitzar la nostra feina amb les escoles i d’altra banda mostra que el museu és un espai per a la col·laboració i per al diàleg, que s’implica en l’educació. És també el resultat d’una manera de treballar amb els centres de formació reglada a partir de projectes educatius de llarga durada, que van més enllà de les activitats d’una hora tan habituals en les nostres institucions.

L’exposició es va realitzar molt colze a colze entre l’equip del Departament i els dos mestres de l’Escola Mare Nostrum. Donat que el pressupost que teníem era molt baix, es va optar per adquirir 12 plafons de cartró tipus “nido de abeja”, d’1,5cm de gruix i els textos es varen imprimir sobre papers vegetals de colors de mida A3, amb la qual cosa es va poder fer al Museu.

La inauguració es va celebrar el dissabte 29 de juny a les 11,30h. El punt de trobada va ser el jardí del museu, on els nens i nenes de P-5 varen cantar cançons de mar i ballar al so de la gralla amb els dos vaixells fets aquest any i un pirata gegant que varen realitzar l’any passat.

Els dos centenars de persones, entre pares, mares, mestres i alumnes varen passar, després cap a veure l’exposició. Cal dir que per localitzar la marina de cada alumne, la família portava una invitació personalitzada on hi havia representat el seu vaixell.

L’acte va acabar de nou al jardí, on els pares i mares varen organitzar un pica-pica.

Val a dir que tant els mestres de l’escola com els tècnics del CREM valorem molt positivament aquesta experiència. Les famílies també estaven especialment contentes del projecte i del seu resultat i l’xtec, el web del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, se va fer ressò a la seva portada.