28 de nov. 2011

Gunilla versus Santa Eulàlia: dos velers històrics

El passat 18 de novembre l'MMB va organitzar una trobada entre alumnes de batxillerat de l'Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona, i estudiants de la mateixa edat de l'Öckerö Gymnasieskol de Suècia, que venien a bord del veler històric Gunilla amb el qual estan fent una ruta pel Mediterrani.

L'interès de l'MMB en aquest projecte era la difusió del pailebot Santa Eulàlia, propietat de la nostra institució, tant a estudiants d’aquí com de fora. D'altra banda també ens permetia abordar un treball de coneixença sobre la navegació històrica amb estudiants d’un nivell -batxillerat- amb poca presència al Museu, ja que tant el Gunilla com el pailebot Santa Eulàlia són vaixells històrics.

El Gunilla és un veler suec de tres pals, construït l’any 1940, que està sent utilitzat per l’Institut de batxillerat Öckerö Gymnasieskola per fer travessies de llarga durada en tres dels seus itineraris educatius, durant les quals es combinen les classes amb el treball a bord amb la mateixa responsabilitat d’una tripulació professional. Aquestes navegacions segueixen la filosofia que la millor escola per als estudiants és el món i les rutes escollides estan dissenyades de tal manera que aquests puguin obtenir coneixements i experiències en cada país, utilitzant l’anglès, el francès i una mica l’espanyol, apropant-se a diverses societats i relacionant-se amb nois i noies de cultures diferents.

La tripulació del Gunilla està integrada per 44 estudiants d’entre 16 i 17 anys i 11 professionals, entre els quals hi ha un director d’estudis i tres tutors que s’ocupen de la formació reglada tant a bord com a terra, on es realitzen diverses activitats formatives.

L'activitat d'intercanvi va consistir en:

1.Una gimcana per descobrir Barcelona, que realitzaven grups integrats estudiants dels dos països i que els obligava a relacionar-se en anglès
2. La presentació d'una exposició de fotografies sobre el pailebot Santa Eulàlia realitzades pels nois i noies de l’Escola Pia Nostra Senyora
3. Una visita guiada al Gunilla per part dels estudiants suecs

La jornada va acabar amb una festa que els suecs van oferir als catalans abord del Gunilla.

En general l’activitat va anar molt bé en tot moment: la gimcana va ser seguida sense problemes i va permetre a uns i altres conèixer algunes zones de la Ciutat, les fotografies de l'exposició eren d'un gran nivell, els nois i noies van haver-se de relacionar en tot moment en anglès i se'n varen sortir molt bé i tant un grup com l'altre varen conèixer els dos velers històrics: el Gunilla i el Santa Eulàlia, que són part del nostre patrimoni flotant.

Algunes de les fotografies realitzades per alumnes de 2n de batxillerat de l'Escola Pia Nostra Senyora