29 de set. 2016

L'MMB acull els programes educatius del Consorci El Far




L’MMB ha acollit l’oferta educativa del Consorci El Far així com part del seu equip tècnic després que, el passat mes d'abril, el Consell General del Consorci El Far decidís clausurar l’entitat  tot i que no els seus projectes. En aquest sentit, gran part de la seva activitat passa a realitzar-se des del Museu Marítim de Barcelona.

Igualment, l'Escola de Navegació Tradicional del Consorci El Far amb el seu estol d'embarcacions, passa a formar part del patrimoni marítim flotant amb què ja compta el Museu garantint, d'aquesta manera, tant la seva preservació com les activitats que es duien a terme des dels inicis.



Més activitats entorn del mar

Pel que fa als programes educatius que es desenvolupaven des del Consorci El Far, l’MMB ha acollit les activitats pedagògiques que, durant més de vint-i-tres anys, han permès als escolars de Barcelona i la seva àrea metropolitana, conèixer el Port de Barcelona, descobrir l'activitat pesquera de la nostra ciutat, estudiar les característiques del mar com a medi natural, o tenir una primera experiència en el món de la navegació tradicional.

La navegació com a eina d'aprenentatge amb el programa d’adaptació curricular “Grumet Èxit, aprendre a través de la navegació tradicional a vela”, és també una de les activitats que l’Àrea d’Educació i Activitats de l’MMB es proposa donar continuïtat. Aquesta proposta educativa que el Consorci El Far va iniciar el 2006 i que es duu a terme en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona, s'ha mostrat extraordinària com a eina per facilitar l’aprenentatge en un context totalment diferent, on el vaixell es transforma en “aula flotant”, i la tripulació professional, en formadors.

Observadors de la platja” és un dels altres programes educatius que arriben a l’MMB. Aquest s’emmarca dins la iniciativa “Plástico 0” en la que científics, ONGs, administracions, ciutadans i ciutadanes s'han unit per fer un diagnòstic global d'aquesta problemàtica en platges, costes, mars i oceans.
“Observadors de la platja” té l’objectiu de fer que els nois i noies participin en la recerca científica a través de l’experimentació alhora que reflexionen sobre la problemàtica dels residus sòlids i els microplàstics al litoral. es duu a terme en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar–CSIC i el projecte “Ciència ciutadana” que inicia l’ICUB.

Visites culturals, cursos i més

De la mateixa manera, el programa de Visites Culturals al Port, cursos per a navegants, entre altres activitats es duran a terme des de l’MMB, el qual incorpora tota aquesta programació amb la voluntat de seguir treballant per difondre la cultura del mar.

En aquest sentit, la Biblioteca de l’MMB ha acollit també gran part del fons bibliogràfic amb què contava el Consorci El Far, garantint d’aquesta manera, la seva vocació de ser un referent per als aficionats de la nàutica i els apassionats del mar.
Us convidem a “navegar” per les nostres noves propostes!