7 d’oct. 2013

Senyalització del pailebot Santa Eulàlia


El pailebot Santa Eulàlia és una extensió de la col·lecció del Museu Marítim que combina la navegació pel litoral barceloní o a d’altres destinacions més llunyanes amb la seva estada habitual al Moll de la Fusta de Barcelona.

Un dels aspectes pendents des que el museu va adquirir el pailebot, ha estat fer-hi un projecte de senyalització, que finalment s’ha fet realitat aquest estiu, aplicant un sistema que no ha suposat cap obstacle per als visitants ni per a la tripulació, i que combina la informació sobre suports físics, complementada amb informació virtual, que permet accedir a arxius multimèdia (imatges, vídeos, àudios...), utilitzant el dispositiu mòbil (telèfon, tablet...) per escanejar els codis QR que apareixen a cadascuna de les carteles o iBeakens.

Això ha permès al visitant del pailebot adquirir informació i veure imatges i vídeos de situacions que no es poden viure habitualment, com per exemple, el moment en que s’hissen i arrien les veles mentre es navega, conèixer quin va ser el seu procés de restauració o imitar als tripulants del Santa Eulàlia fent alguns dels nusos més comuns a bord, tal com es pot veure en alguns dels vídeos accessibles mitjançant el telèfon mòbil.

La senyalització, que s’ha posat en marxa coincidint amb les festes de la Mercè, aporta informació en diferents idiomes (català, castellà, francès i anglès), de 17 punts del vaixell (el timó, els pals, els instruments de navegació, la bodega...).


Aquest sistema permet accedir a les estadístiques dels usuaris, no només del volum de consultes, sinó també dels punts informatius més consultats.